Word wie je bent

“Als je de KernTalenten hebt om een appel te worden, wordt dan die lekkere, zoete, dikke, sappige, knapperige en blozende appel. Probeer niet wanhopig een peer te zijn.”  –  Danielle Krekels, Coretalents

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Arie & Riek

Daar zit ik bij Arie en Riek aan hun keukentafel in hun pas verbouwde boerderij, waar ze, en dat is duidelijk te zien, ondanks het vele werk dat ze al hebben verzet, nog lang niet mee klaar zijn. Zij alle twee aan de cappuccino en ik aan de thee. Tussen ons in liggen de kaartjes al klaar. Vanavond geen kaartspelletje, maar kijken we naar de KernTalenten van hen samen en hoe dat werkt in hun relatie.

Nadat ze een en ander hebben verteld over hun leven, hun gezin, hun werk en hun plannen mag Riek met de kaartjes laten zien welke KernTalenten er volgens haar sterk zijn bij Arie. Van 7 is ze zeker dat Arie die sterk heeft, bij 3 twijfelt zij en van de overige 13 weet ze zeker dat die niet sterk zijn. Arie herkent zich in die 7, maar vindt dat hij de 3 waaraan getwijfeld wordt ook sterk zijn. Verdere aanvullingen heeft hij niet.

Door het schuiven met de kaartjes komt al een mooi gesprek op gang over de zichtbaarheid van deze KernTalenten, of juist niet. Daarna vul ik de rij aan met 5 kaartjes van KernTalenten die bij Arie ook sterk zijn. Ook dit levert weer een mooi gesprek op. Ook over welke clusters er juist niet sterk zijn, zoals bijvoorbeeld empathie. Hoe Arie een stukje meeleven van Riek mist. Daarbij kan hij mooi aangeven wat hij nodig heeft van Riek. Op welke manier hij zich gewaardeerd voelt, welke vorm van empathie hij juist van Riek nodig heeft. En ook hoe Riek dit ziet en ervaart. 

Naarmate het gesprek zich verder ontwikkelt komt naar voren dat empathie ook bij Riek niet sterk is, maar dat ze het beiden ook niet van huis uit hebben mee gekregen. Ze zijn beiden niet opgegroeid in een gezin met aandacht en warmte voor elkaar. Geen ouders die aan de kinderen vroegen hoe het met hen was. Hoe het op school was. Hoe het met hen persoonlijk ging. Beiden hadden ouders die dus op een praktische manier wel betrokken waren bij hun kinderen, maar niet echt merkbaar ook emotioneel betrokken. En zoals je het hebt geleerd van je ouders, zo pas je het toe in je volwassen leven.

Dan is het de beurt aan Arie om voor Riek de kaartjes met haar sterke KernTalenten op tafel te leggen. Hij komt tot 8 sterke KernTalenten. Riek kan zich in de meeste wel herkennen, maar in 1 niet.  Dat blijkt ook terecht, omdat die bij haar niet sterk is, wat eerder uit de Analyse is gebleken. Een andere KernTalent is wel sterk maar die hadden ze beiden niet zo gezien.

Van haar sterke Kerntalenten heeft Arie er ook 7 sterk, behalve haar nummer 8: Ordening. Die heeft Arie niet sterk. Samen pratend over hoe de KernTalenten in hun leven, hun werk en in hun huwelijk een rol spelen, blijkt die van Ordening voor Arie wel heel belangrijk te zijn. Hij kan met veel ideeën en plannen komen, deze goed doordenken, maar het blijkt dat hij de ordening van Riek nodig heeft om dit ook goed te kunnen realiseren. Deze ‘openbaring’ is voor haar een vorm van erkenning, dat hij haar daarin nodig heeft had hij nog niet eerder zo naar haar uitgesproken.

Een avondje dat begon met een lekker kop thee en cappuccino eindigt met meer inzicht in zichzelf en in elkaar. Hoe ze elkaar kunnen bevestigen en versterken. Daarbij zijn het gezonde en nuchtere mensen. Met die wilde plannen en ideeën van Arie zal het het heus wel goed komen, zolang Arie het berekent en Riek haar ordening er in aanbrengt. En anders beginnen ze gewoon met wat anders. Zo flexibel zijn ze ook weer.

Ulbe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *