_________________________________________________________________________________________________________

Je hoeft geen burn-out te krijgen
wanneer jij weet wie jij in essentie bent.

Volg je hart en maak de voor jou juiste keuzes
.

_________________________________________________________________________________________________________

5 Veel voorkomende burn-out klachten en 2 vragen om burn-out te voorkomen.

Van jouw collega’s heeft gemiddeld 1 op de 6 burn-out klachten en dat vinden we allemaal heel gewoon. Maar wanneer een collega uitvalt, levert dat voor jou en je andere collega’s nog meer  werkdruk op. Jouw baas is daarbij ook nog veel tijd kwijt aan begeleiding en moet veel extra kosten maken.

5 veel voorkomende burn-out klachten

Burn-out komt niet zomaar, het is als een sluipende moordenaar. Er zijn enkele veel voorkomende klachten die wijzen op een aankomende burn-out. Herken je die bij jezelf, dan ben je nog op tijd, een burn-out is dan nog te voorkomen.

Vijf veel voorkomende klachten wanneer iemand op weg is naar een burn-out zijn:

– Concentratieproblemen
– Geestelijk uitgeput
– Snel lichamelijk moe
– Hoofdpijn, maag/darmklachten, spierpijnen
– Slecht slapen en snel geprikkeld

Wat te doen tegen burn-out?

Om een burn-out te kunnen voorkomen, is het belangrijk dat jij de antwoorden weet op twee belangrijke vragen.

1. Wat geeft mij energie en wat kost mij energie?
2. Welke behoefte heb ik aan fysieke actief zijn en aan mentale ruimte?

Hoe kom ik aan de antwoorden?

Het beantwoorden van deze vragen begint bij het kennen van jezelf. Het echt kennen van jezelf. Welke kwaliteiten heb jij al vanaf jouw geboorte in je? Welke talenten heb jij al sinds jij een klein kind was? Denk daarbij aan je basisschool periode, wat deed je daar en hoe leuk vond je dat. Pas dan weet je wat jij kan doen om niet in een burn-out te geraken.

Omdat iedereen uniek is, er is namelijk geen tweede van jou, is bij iedereen de oorzaak van een burn-out weer verschillend. Dat maakt dat er geen algemeen geldende aanpak is; het is maatwerk. Op jou gericht, met jouw specifieke kwaliteiten en talenten.

De unieke Strong Talent Methode

Met de Strong Talents Methode krijg jij wel een duidelijk antwoord op de 2 vragen. In een persoonlijk en gedetailleerd verslag krijg je de inzichten en handvatten, zodat jij er direct mee aan de slag kan.

Om dan ook met nieuwe bezieling en plezier je werk te doen. Je gaat voldoening krijgen, omdat jij je werk zinvol vindt. Je houdt energie over om ook na werktijd leuke dingen te kunnen doen. En dat maakt de Strong Talent Methode zo uniek.

Doe jij mee?

Mijn missie is om burn-out te voorkomen, zodat niemand uit hoef te vallen met een burn-out. En dat kan met de Strong Talent Methode. Ik ben er klaar voor om jou te helpen, zodat jij ook niet uitvalt met een burn-out. Niet vandaag en niet morgen.

Doe jij mee? Ga naar www.strongtalents.nl/ik-wil-burn-out-voorkomen/

Een leuke baan is het halve werk.

Nooit meer burn-out

Uit onderzoek van TNO onder 63000 medewerkers blijkt dat:

  • 32% zich leeg voelt aan het van de werkdag
  • 21% al moe is bij het opstaan uit bed
  • 18% emotioneel uitgeput is door het werk

Ze hebben concentratieproblemen en vinden het moeilijk om prioriteiten te stellen. Daarbij ontbreekt vaak ook de energie om wat belangrijk is op te pakken.

Je ziet wel dat die medewerker zich door de dag ploetert. Dat een ander al voor de derde keer te laat op z’n werk komt. En hij maakt wel veel fouten de laatste tijd. De laatste weken is zij er met haar hoofd niet bij tijdens het overleg.

Uiteraard wil jij als leidinggevende, manager of HR-professional hier iets concreet aan doen. Maar je past voor het zoveelste dure programma waar je medewerkers niet blij van worden en wat later een verloren investering blijkt te zijn, omdat niemand er meer iets mee doet. Snap ik. Van dat soort programma’s wordt ik ook niet blij. 

Stop met zoeken!

De unieke Strong Talents Methode.

De Strong Talents Methode is wat jij zoekt en wat jouw bedrijf nodig heeft. Met deze methode worden al op korte termijn resultaten gerealiseerd. Het is uniek in aanpak, omdat het zich richt op het individu, heel persoonlijk en praktisch

Met de Strong Talents Methode gaan de medewerker zien welke rollen en taken het beste bij hun passen en hoe zij kunnen uitblinken in hun werk. Ze krijgen weer bezieling en enthousiasme. Ze zijn hierdoor gelukkiger, en werken efficiënter en zijn effectiever. Ze ontdekken daarbij ook wat zij zelf kunnen doen om burn-out en dus verzuim te voorkomen, op het werk en in hun privé tijd.

Voordeel voor jouw bedrijf

– Enthousiaste medewerkers die met bezieling effectiever en efficiënter werken.
– Productiviteit gaat omhoog, alsook de arbeidssatisfactie. 
– Verzuim gaat omlaag en dus ook de kosten.
– De arbeidspositie van het bedrijf gaat omhoog.

En wist je dat burn-out preventie ook de beste manier is om jong personeel bij je te houden en om oudere medewerkers gemotiveerd te houden?

Kom nu in actie!

Wacht niet tot morgen, maar kom nu in actie!

Ga naar www.strongtalents.nl/burn-outpreventie zodat je al heel snel de positieve effecten van de Strong Talents Methode bij jouw personeel gaat zien.

Ik ben Ulbe van Strong Talents en mijn missie is burn-out voorkomen. Ik kan dat echter niet alleen. Doe jij mee?

Mirjam wandelt zich uit een burn-out

Mirjam aan de wandel

Mirjam* werkt al ruim 15 jaar met veel plezier als ondersteuner in het speciaal onderwijs. Ze geniet elke dag weer van haar werk. Elke dag maakt ze op school wel iets bijzonders mee met de kinderen. Ze komt dan ook elke dag thuis met nieuwe verhalen. Maar ze komt ook elke dag heel moe thuis. Moe in haar hoofd. Ze heeft dan geen puf en energie meer om maar iets te doen, anders dan op de bank hangen.

Als ondersteuner heeft ze niet de verantwoordelijkheid over een klas, dat maakt dat ze dan bij de ene onderwijzer en dan weer bij een andere werkt. Wanneer er een problemen met een kind is, is het altijd Mirjam die erbij wordt gehaald. Ze weet ook veel, heeft overal een oplossing voor en weet hoe ze de kinderen aan moet pakken. Geen enkele werkdag is dan ook hetzelfde.

Hoewel ze het werken met de kinderen en het ondersteunen van de leerkrachten leuk vindt, is ze het wel zat om elke dag moe thuis te komen. Het lijkt ook wel of de vermoeidheid langzaam aan erger wordt. Ze heeft thuis weinig puf voor iets anders. Ze wil er van af. Maar de vraag is hoe.

Uit haar assessment kwam duidelijk naar voren wat haar zo moe maakt. Al die wisselingen op een dag, het brandje blussen bij problemen. Dan hier helpen, dan daar ondersteunen. Dan deze vergadering en dan weer een kind dat aandacht vraagt. Dit kost haar ontzettend veel energie. Het bleek voor haar één van de oorzaken te zijn (de grootste zelfs) dat ze elke dag mentaal zo moe is. Als ze zo door zou gaan zou ze zeker in een burn-out terecht komen. En dat willen we nu juist voorkomen.

Dus hebben we gekeken wat zij kan doen om haar werk anders te organiseren, zodat er minder afwisselingen komen, zodat er meer rust komt in haar werk en in haar hoofd. Hiervoor hebben we oplossingen bedacht die ze met haar teamleider gaat bespreken. Maar die zijn niet meteen te realiseren.

Dan keken we ook naar een oplossing die op korte termijn wel te realiseren is. Hiervoor heeft Mirjam zelf een oplossing bedacht. Ze had al ontdekt dat ze wandelen leuk vond. Dat deed ze af en toe, maar nog niet met vaste regelmaat. Met de kennis van nu ziet ze dat ze dat wandelen nodig heeft om haar hoofd leeg te kunnen maken. Al wandelend glijdt alles wat ze die dag heeft meegemaakt, aan indrukken heeft opgedaan, van haar af.

Nu trekt ze elke dag, wanneer ze thuis komt, haar wandelschoenen aan en gaat ze eerst een uur wandelen. Na dat wandelen blaakt ze van de energie. Ze heeft dan geen last meer van vermoeidheid en doet ze alles wat ze zou willen doen.

Het dagelijks wandelen en haar werk anders gaan organiseren zijn oplossingen die voor Mirjam goed werken. Wil jij net als Mirjam weten hoe jij met meer energie je werk kan doen? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek.

*Uiteraard is Mirjam een gefingeerde naam. De situatie echter is wel realiteit.

Een goede moeder zijn.

Van de week praatte ik met een vrouw, midden 30, die een KernTalentenAnalyse had laten doen, over wat haar was opgevallen en welke nieuwe inzichten het haar heeft gegeven. Van alles wat zij vertelde, is 1 opmerking mij bij gebleven. 

Wat ze vertelde tijdens de analyse was dat wanneer ze na een dag werken thuis kwam ze helemaal dol werd van haar kinderen die steeds om haar aandacht vroegen. “Mama dit, mama dat.” “Waarom dit mama?” “Waarom dat mama?” “Mama kan je mij helpen met dit, of met dat?” Het werd haar vaak te veel. 

Ze wilde heel graag die goede moeder zijn, waarover zij vroeger droomde. Maar ze stelde zichzelf daarin vaak teleur. En ook haar kinderen. Op enig moment begon ze zelfs te denken dat zij niet goed was. Dat zij een probleem had, het probleem was. Misschien wel gek was. Want als moeder moet je het toch geweldig vinden om weer thuis te komen bij je kinderen? Zij was dat vaak niet.

Aan de hand van haar sterke KernTalenten kon ik haar vertellen dat zij heel veel indrukken opdeed. Veel aanvoelde en invoelde. Ik legde haar uit dat juist de combinatie van deze sterke KernTalenten met het feit dat zij een gevoelig persoon is, maakt dat haar hoofd eind van de middag helemaal vol zit. Dat zij daarom, wanneer ze thuis komt, niet zoveel kan hebben van haar kinderen.

En laatst vertelde ze mij dat dit voor haar een bevrijding was om te horen. Dat er dus niets mis met haar is. Dat ze niet gek is. En ze is een mensen mens die door haar werk op veel verschillende plekken komt en dus ook veel verschillende indrukken opdoet. Van al die mensen hoort ze steeds andere verhalen en ziet ze steeds andere bedrijven en organisaties. Dat vindt ze ook heel leuk en het geeft haar ook energie. Maar nu blijkt dat wat haar enerzijds energie geeft ook haar energie op slurpt. 

Ik raadde haar aan om tijd voor zichzelf te nemen. Om ongestoord naar muziek te gaan luisteren of zelf muziek te maken. Lekker een kwartiertje jammen achter de piano. Of om in haar eentje een stukje te gaan wandelen door de weilanden. Het hoeft niet lang te duren, maar dagelijks 15 tot 20 minuten tijd apart zetten voor haarzelf zal haar flink helpen om daarna zij er weer helemaal te kunnen zijn voor haar gezin. Nu ze dit (bijna) elke dag doet, merkt ze zelf ook dat ze daarna weer energie heeft voor het gezin. Ze is nu weer met plezier bezig met haar kinderen.

Zij blij, ik blij

Van sommige klanten wordt ik echt heel blij.

Laatst zat ik met een klant aan tafel en gaf feedback op haar KernTalenten. Ik vertelde haar welke sterk en welke klein waren, welke energie geven en welke energie slurpen en hoe om te gaan met haar behoefte aan mentale en fysieke ruimte toen we bij Competitiviteit kwamen. Op beide KernTalenten die hierover gaan, scoort zij sterk. Dat verbaasde haar, want ze vond zich helemaal niet competitief. 

Toen we er wat over aan het doorpraten waren, kwam er opeens een geheimzinnige glimlach op haar gezicht. De oogjes begonnen te glinsteren en er ik zag echt zo’n tandpastareclametwinkeling op haar tanden en daar kwam ze met haar grote geheim, haar quilty pleasure, iets wat ze nog nooit openlijk had toegegeven: “Ik vind het leuk om mij te meten aan anderen!”.

Dit had ze nog nooit aan iemand verteld, omdat in haar omgeving dit niet als iets goeds werd gezien. Bescheidenheid, dat was pas een deugd, niet competitie. Maar op de sportschool wil ze altijd net een kilootje zwaarder liften dan haar buurvrouw. Ze wil altijd een net betere cliënttevredenheid scoren dan collega. Ze vraagt zich vaak af hoe zij haar werk nog beter kan doen. Doordat tijdens de feedback het zo duidelijk was dat ze competitief is, durfde ze het nu eindelijk zichzelf toe te staan om het uit te spreken: Ik hou van competitie!

Nadat ik feedback had gegeven op al haar 23 KernTalenten was ze even stil. Stil, omdat ze even tijd nodig had te verwerken wat ze had gehoord en gezien. Dat wat ze terug kreeg aan de hand van kaartjes was voor haar zó treffend en bevestigend. Ze herkende zich voor 100% in wat ik haar vertelde over haar KernTalenten. Voor haar een opluchting dat ze nu kan toegeven dat ze competitief is. En dat dit OK is. 

Ze ging opgelucht, bijna bevrijd, en heel blij naar huis. En daar wordt ik dan weer blij van.

Arie & Riek

Daar zit ik bij Arie en Riek aan hun keukentafel in hun pas verbouwde boerderij, waar ze, en dat is duidelijk te zien, ondanks het vele werk dat ze al hebben verzet, nog lang niet mee klaar zijn. Zij alle twee aan de cappuccino en ik aan de thee. Tussen ons in liggen de kaartjes al klaar. Vanavond geen kaartspelletje, maar kijken we naar de KernTalenten van hen samen en hoe dat werkt in hun relatie.

Nadat ze een en ander hebben verteld over hun leven, hun gezin, hun werk en hun plannen mag Riek met de kaartjes laten zien welke KernTalenten er volgens haar sterk zijn bij Arie. Van 7 is ze zeker dat Arie die sterk heeft, bij 3 twijfelt zij en van de overige 13 weet ze zeker dat die niet sterk zijn. Arie herkent zich in die 7, maar vindt dat hij de 3 waaraan getwijfeld wordt ook sterk zijn. Verdere aanvullingen heeft hij niet.

Door het schuiven met de kaartjes komt al een mooi gesprek op gang over de zichtbaarheid van deze KernTalenten, of juist niet. Daarna vul ik de rij aan met 5 kaartjes van KernTalenten die bij Arie ook sterk zijn. Ook dit levert weer een mooi gesprek op. Ook over welke clusters er juist niet sterk zijn, zoals bijvoorbeeld empathie. Hoe Arie een stukje meeleven van Riek mist. Daarbij kan hij mooi aangeven wat hij nodig heeft van Riek. Op welke manier hij zich gewaardeerd voelt, welke vorm van empathie hij juist van Riek nodig heeft. En ook hoe Riek dit ziet en ervaart. 

Naarmate het gesprek zich verder ontwikkelt komt naar voren dat empathie ook bij Riek niet sterk is, maar dat ze het beiden ook niet van huis uit hebben mee gekregen. Ze zijn beiden niet opgegroeid in een gezin met aandacht en warmte voor elkaar. Geen ouders die aan de kinderen vroegen hoe het met hen was. Hoe het op school was. Hoe het met hen persoonlijk ging. Beiden hadden ouders die dus op een praktische manier wel betrokken waren bij hun kinderen, maar niet echt merkbaar ook emotioneel betrokken. En zoals je het hebt geleerd van je ouders, zo pas je het toe in je volwassen leven.

Dan is het de beurt aan Arie om voor Riek de kaartjes met haar sterke KernTalenten op tafel te leggen. Hij komt tot 8 sterke KernTalenten. Riek kan zich in de meeste wel herkennen, maar in 1 niet.  Dat blijkt ook terecht, omdat die bij haar niet sterk is, wat eerder uit de Analyse is gebleken. Een andere KernTalent is wel sterk maar die hadden ze beiden niet zo gezien.

Van haar sterke Kerntalenten heeft Arie er ook 7 sterk, behalve haar nummer 8: Ordening. Die heeft Arie niet sterk. Samen pratend over hoe de KernTalenten in hun leven, hun werk en in hun huwelijk een rol spelen, blijkt die van Ordening voor Arie wel heel belangrijk te zijn. Hij kan met veel ideeën en plannen komen, deze goed doordenken, maar het blijkt dat hij de ordening van Riek nodig heeft om dit ook goed te kunnen realiseren. Deze ‘openbaring’ is voor haar een vorm van erkenning, dat hij haar daarin nodig heeft had hij nog niet eerder zo naar haar uitgesproken.

Een avondje dat begon met een lekker kop thee en cappuccino eindigt met meer inzicht in zichzelf en in elkaar. Hoe ze elkaar kunnen bevestigen en versterken. Daarbij zijn het gezonde en nuchtere mensen. Met die wilde plannen en ideeën van Arie zal het het heus wel goed komen, zolang Arie het berekent en Riek haar ordening er in aanbrengt. En anders beginnen ze gewoon met wat anders. Zo flexibel zijn ze ook weer.

Ulbe